top of page

Lánckenés

 

Élettartam, megbízhatóság és biztonságos gyártás = lánckenés

 

Sokféle típusú, méretű és konfigurációjú szállító rendszer létezik, a fej felettitől, a talajra szerelten keresztül a szállítókocsis rendszerekig. 

Mindegyik típus hatékony üzeméhez és hosszú élettartamához egyaránt szükség van a láncok, hajtóművek, görgők, csapágyak és csúszkák megfelelő kenésére.

A kenőanyag és az alkalmazandó kenőrendszer megválasztását számos különböző tényező határozza meg, többek között a mozgás sebessége, a terhelés, a megkövetelt újrakenési intervallum, valamint a szállítórendszer üzemi környezete.

 

 

A lánc - kenéstechnikai szempontból - az egyik legbonyolultabb gépészeti elem, annak ellenére, hogy az általános gépészek egy egyszerű gépelemnek tekintik. Sok esetben a milliós értékű láncok szárazon, kenés nélkül futnak, és a karbantartási költségek jelentős tételét teszi ki azok cseréje, vagy javítása. Példának veszem az ital- vagy konzervgyártó cégek esetében a műanyag szállítláncok folytonos szakadását, amelyek a termelésben okoznek rendszeres problémákat, kieséseket és veszteségeket.

 

Hihetetlen, de a láncok szemenként 6-6 kenési ponttal rendelkeznek!! Kétoldalon a szemtányérok között van elmozdulás, a belső csapok és a külső szegmensek összesen hat helyen kívánják a súrlódását csökkentését, a hűtés, vagy a zajcsökkentést.

  

Az új fejlesztések, és anyagok használata ellenére, minden szállítóláncnál kenésre van szükség.

Az optimális kenés csökkenti a súrlódást, a lánc további terhelését. Minden lánc legnagyobb relatív elmozdulása a lánccsap és a szemtányér között következik be és itt is jelennek meg a legnagyobb igénybevételek. Az elégtelen kenés következtében idő előtti kopások, hibák lépnek fel. A következmény hosszú és költséges leállási idő. A helyes és hatékony kenés elővetíti a problémamentes üzemelést és a hosszú élettartamot. Az automata lánckenő rendszerek azt a kenőanyag mennyiséget biztosítják és pont ott, ahol és amennyi éppen szükséges.

Az automatizált lánckenő rendszerek előnyei:

  • Növeli a lánc várható élettartamát

  • Minimalizálja az elégtelen kenésből keletkező leállásokat és karbantartást

  • Csökkenti az energiafelhasználást

  • Csökkenti a felhasznált kenőanyag mennyiséget

  • Elnyeli a az ütéseket, rezonanciákat

  • Hűtést biztosít a nagysebességű láncoknak

  • Csendesebb működést biztosít

Alkalmazható lánckenő anyagok: lánckenő anyagnak ma már kizárólag a kenőolajakat használjuk. A kenőzsír kenő hatása igaz megfelelő lenne, de felfogja a port, nedvességet, és a rárakódó szennyeződésekkel koptató masszát képez az érzékeny felületeken. A jó minőségű láncolaj tapadó, nyúlós, nem szóródik le a fordulóknál a fémfelületről, és igen kiváló penetráló (behatoló) tulajdonságokkal is rendelkezik. (Ld. Karbantartási anyagok CRC Chain Lube és FPS Chain Lube + PTFE).

Minden mai láncgyártó előírja a rendszeresen szükséges újrakenési időintervallumokat és kenőanyag minőséget. A legfontosabb elvárások a kenőanyagokkal szemben:

  • Jó penetrációs karakterisztika

  • Magas hőmérséklettűrés

  • Megbízható korrózióvédelem

 

A százas nagyságrendő lánckenő rendszer telepítést után elmondhatjuk, százmilliós megtakarításokat "okoztunk" Partnereink karbantartói számára...

chain
chain
pump element
chain
bottom of page