top of page

IPARI KENŐRENDSZEREK

Automata kenőpatronok

Anchor 1

Kézi kenés/karbantartás

Az ipari kenőrendszerek változatossága és szerte ágazódása miatt, most csak a legfontosabb megoldásokra térünk ki.

Az iparban, a '90-es évektől egyre inkább teret nyer a korszerű, és gazdaságos progresszív  kenés,  legyen  szó  olajzásról,  vagy  zsírzásról. A   hagyományos, robusztus kétvezetékes kenést váltja, hiszen a gépek, berendezések mérete is

egyre  csökken, kidolgozásuk finomodik,  így kisebb  kenési  teljesítményre van szükség, a korábbiakhoz képest.

 

A nehézipar (acél, cementipar, vegyipar) korábbi területein viszont még folyamatosan üzemelnek a többvezetékes, és a kétvezetékes zsírzók. Az automotív és a könnyűipar, az élelmiszeriparral karöltve viszont már a finom-mechanikai megoldásokat telepíti, így egyre inkább teret nyer a progresszív zsírzás mellett az egyvezetékes olazás, vagy az ún. MQL (Minimal Quantity Lubrication), a minimálkenés.

Most röviden megpróbáljuk jellemezni és leírni az általánosan elterjedt kenőrendszereket, illetve hivatkozni a mellékletekben gyakorlati példákra:

Minimálkenés

A kenési technika lényege a "szinte-száraz-kenés", azaz a kenést, hűtést kívánó felületekre csak az éppen elegendő kenőanyagot hordja fel. A felhordás lehet olajcseppek, vagy spray formában, egyes esetekben kiemelkedő jelentősége van a hordozó levegő hűtő hatásának. Minőségi kenőanyagokat igényel.

 

Elterjedt: 

  • szerszámgépek és szerszámok kenése, munkafelületek kenése (húzás, vágás, hajlítás, formázás, stb.)

  • láncok, szíjak, lineáris csapágyak kenése

  • speciális alkalmazások

 

Alkalmazott rendszerek: olajpermet kenőrendszerek, Vip4Chain - Vip4Tools, Near-Dry Machinery

Egyvezetékes olajkenés

A nevéből adódóan, az olajszivattyút követően kvázi egy gerincágban közlekedik a kenőanyag. Az adagoló, kiosztó elemek, mint "dróton-a-fecskék" vannak ráültetve a központi ellátó vezetékre, és kvantált mennyiségben adagolják a kenőolajat a kenési pontok felé. Általánosan elterjedt formái a fojtásos-fúvókás olajkenés, vagy a korszerűbb és biztonságosabb injektoros olajkenés. Az injektoros rendszerek képesek a hígabb konzisztenciájú (NLGI 000 vagy 00) kenőanyagok kiszállítására is. Alkalmazható 80-1200 kenési pont ellátására, kisebb alapterületen.

Elterjedt:

  • szerszámgépek szánkenése, feldolgozó, megmunkáló gépek csapágykenése

  • csepegtető lánckenés

  • mezőgazdasági gépek hajtásainak, láncainak kenésére

 

Alkalmazott rendszerek: Lincoln Centromatic, SL, Dropsa 33V, System01, Vogel és Delimon olajzók

Progresszív kenőrendszerek

A progresszív rendszerek, nevükből adódóan, a szivattyútól kiindulva, az elosztókon keresztül, mint egy fa gyökérzete ágazik szerte, és osztja szét a szállított kenőanyagot a kenési pontok felé. A "fentről" beadagolt kenőanyagot az elosztók hangoltan (esetenként szabályozható módon) szétosztják a kimeneteik felé, majd azok alá további elosztók sorolhatóak. Általánosan 60-80 kenési pontig alkalmazhatóak, masszív és magasnyomású rendszerek. A szállító szivattyúk dugattyús elven működnek, saját tartállyal, beépített vezérléssel is elérhetőek. A kompakt verziók 12/24 VDC, az ipari, fémtartályos kivitelek 230/400VAC feszültség ellátást kívánnak, de elérhetőek pneumatikus, vagy hidraulikus meghajtással is. A tartályok mérete választható 2kg-tól akár 100kg-ig.

Elterjedt:

  • szinte minden területen a mobil alkalmazásoktól a legkeményebb körülményekig

 

Alkalmazott rendszerek: System26 progresszív, Lincoln Quicklub, illetve számtalan egyéb változatuk

Többvezetékes kenőrendszerek

Ezen kenőrendszerek javarészt a múlté, hiszen többségében már csak a gumigyártás területén építenek, nagy szállítási kapacitással rendelkező többvezetékes rendszereket, de ezeket is kiváltja az ún. cirkulációs olajzás.

Többvezetékes kenőrendszerek
Kétvezetékes zsírzórendszerek

A nehéziparban, a robusztus, extrém körülmények között dolgozó, kiterjedt berendezések óriási zsírigényét, vagy a nagy távolságok miatt a kétvezetékes rendszerek fejlődtek a legkorábban. A szivattyútól induló, két gerincág vastag, nagy átmérőjű csövezéssel hatalmas kenőanyag mennyiséget képes kiszállítani, akár 1000-1500 zsírzási pont felé, egy ütemben. A robusztus kivitelezés, nagy anyagigényből adódó beruházási költségek miatt azonban egyre inkább visszaszorul, és helyet ad kisebb progresszív rendszereknek.

 

Elterjedt:

  • gumigyártás, cement és acélipar nagy méretű berendezéseinek zsírzásában

  • présgépek, hengerművek kenése

 

Alkalmazott rendszerek: Dropsa Modular Dual Line, Lincoln

Lánckenés

A láncok megfelelő olajzása elengedhetetlen, hiszen a lánc az egyik lebonyolultabb gépészeti elem, kenéstechnikai szempéntból. 

A lánckenés mára egy specializált és kiterjedt és önálló szakmai területté vált, számos gyakorlati megoldás létezik a szinte számtalan lánc optimális kenésére. 

A lánc (rendszerek) egyedi adottságaihoz tervezzük az adott kenéstechnikai alkalmazásokat,

Kenőanyag szóró rendszerek

Présüzemekben, fémmegmunkáló technológiáknál, nyitott fogaskerék-hajtások esetében előfordul, hogy a kenőanyagot, a kenni szükséges felületre nem lehet közvetlenül felhordani (csepegtetni, rávezetni, stb.), ilyenkor kerülnek előtérbe a kenőanyag szóró rendszerek. Lényegük, hogy az olajat, zsírt a kenési ponttól messzebbről, 200-300mm, akár 500mm távolságról kell az adott felületre rájuttatni.

A kenés és az alkalmazás típusától függően (olaj, zsír) több féle megoldást alkalmazunk, esetenként egyedi gyártásban is.

Kenőanyagszóró rendszerek
Speciális kenőrendszerek

Speciális kenőrendszerek

A számtalan alkalmazási területen, időnként felmerül egy-egy "extrémnek" nevezhető feladat is, akár a sínek, pályák vagy fogaskerekek speciális kenésére.

Tipikus présüzemi alkalmazás a filchengeres előkenés, ahol a megmunkálás (lyukasztás, mélyhúzás, vágás, stb.) előtt az alapanyagra megfelelő vastagságú olajfilmet viszünk fel. Ehhez az olasz Millutensil kiváló eszközei kínálják a legköltséghatékonyabb megoldást. 

A kenéstechnikai megoldások mellett, egyéb présüzemi berendezéseket is kínálunk, ezekről bővebben a Millutensil Présüzemi Megoldások oldalunkon tájékozódhatnak.

bottom of page