top of page

Ipari kenéstechnika

Csapágykenés

Gördülő- vagy siklócsapágyak, lineárvezetékek optimális kenésére, a gépgyártói előrírásoknak megfelelően automata olajzó- vagy zsírzórendszerek alkalmasak.

A számos kenéstechnikai megoldás közül a nehéziparban a többvezetékes és kétvezetékes kenőrendszerek, az általános gépészetben a pogresszív és egyvezetékes kenőrendszerek terjedtek el. 

Bármely rendszert is választunk, a gép teljesítménye és hatékonysága jelentősen megnövekszik, a rendszerek beruházási kötlségei csak a megtérülés időtartamát befolyásolják.

A csapágykenésben a kenőanyagot a kenőrendszer a tartályból közvetlenül a csapágyba bevezetve, nagy pontossággal szállítja ki.

Egyes kritikus helyeken (pl. magas hőmérsékletű, fordulatszámú csapágyak) az ún. cirkulációs olajkenés a helyes megoldás, ahol a kiszállított kenőolaj a csapágyban elvégzi a kenési-hűtési feladatait, mjad visszaszállítva és elhűtve újra felhasználásra kerül.

Alkalmazott kenőrendszerek csapágykenésre:

Olajzástechnika:   egyvezetékes fojtásos, egyvezetékes injektoros, többvezetékes és progresszív olajkenő rendszerek

Zsírzástechnika:           egyvezetékes és többvezetékes, progresszív és kétvezetékes automata zsírzórendszerek

Az ipari kenéstecnika feladata a gépészeti elemek közötti súrlódás jelentős csökkentése, a szennyeződések távoltartása az elmozdoló felületektől, a keletkező hőenergia elvezetése, valamint a zajcsökkentés.

 

A kenési helyekre betáplált kenőanyag, a feladatainak elvégzése közben elhasználódik, elfolyik vagy elpárolog, ezért ezt rendszeresen kell utánpótolni.

Az automata kenőrendszerekben a gép(csoport) kenési helyeire rendszeresen és pontosan a szükségleteknek megfelelő kenőanyagot pótoljuk vissza. Ezt a rendszerességet, az üzem közbeni kenőanyagpótlást, vagy a pontos - szükségletnek megfelelő - menyniséget a hagyományos kézi kenéssel nem lehet megoldani. Ez indokolja az automata kenőrendszerek térhódítását, mivel a megfelelő kenés elengedhetetlen a gépek megbízható és hosszú élettartamú üzemeltetéséhez. 

Lánckenés

A lánc - kenéstechnikai szempontból - az egyik legbonyolultabb gépészeti elem, annak ellenére, hogy az általános gépészek egy egyszerű gépelemnek tekintik. Sok esetben a milliós értékű láncok szárazon, kenés nélkül futnak, és a karbantartási költségek jelentős tételét teszi ki azok cseréje, vagy javítása. Példának veszem az ital- vagy konzervgyártó cégek esetében a műanyag szállítláncok folytonos szakadását, amelyek a termelésben okoznek rendszeres problémákat, kieséseket és veszteségeket.

 

Hihetetlen, de a láncok szemenként 6-6 kenési ponttal rendelkeznek!! Kétoldalon a szemtányérok között van elmozdulás, a belső csapok és a külső szegmensek összesen hat helyen kívánják a súrlódását csökkentését, a hűtés, vagy a zajcsökkentést.

Az új fejlesztések, és anyagok használata ellenére, minden szállítóláncnál kenésre van szükség.

Az optimális kenés csökkenti a súrlódást, a lánc további terhelését. Minden lánc legnagyobb relatív elmozdulása a lánccsap és a szemtányér között következik be és itt is jelennek meg a legnagyobb igénybevételek. Az elégtelen kenés következtében idő előtti kopások, hibák lépnek fel. A következmény hosszú és költséges leállási idő. A helyes és hatékony kenés elővetíti a problémamentes üzemelést és a hosszú élettartamot. Az automata lánckenő rendszerek azt a kenőanyag mennyiséget biztosítják és pont ott, ahol és amennyi éppen szükséges.

Az automatizált lánckenő rendszerek előnyei:

  • Növeli a lánc várható élettartamát

  • Minimalizálja az elégtelen kenésből keletkező leállásokat és karbantartást

  • Csökkenti az energiafelhasználást

  • Csökkenti a felhasznált kenőanyag mennyiséget

  • Elnyeli a az ütéseket, rezonanciákat

  • Hűtést biztosít a nagysebességű láncoknak

  • Csendesebb működést biztosít

 

Alkalmazható lánckenő anyagok: lánckenő anyagnak ma már kizárólag a kenőolajakat használjuk. A kenőzsír kenő hatása igaz megfelelő lenne, de felfogja a port, nedvességet, és a rárakódó szennyeződésekkel koptató masszát képez az érzékeny felületeken. A jó minőségű láncolaj tapadó, nyúlós, nem szóródik le a fordulóknál a fémfelületről, és igen kiváló penetráló (behatoló) tulajdonságokkal is rendelkezik. 

Minden mai láncgyártó előírja a rendszeresen szükséges újrakenési időintervallu-mokat és kenőanyag minőséget. A legfontosabb elvárások a kenőanyagokkal szemben:

  • Jó penetrációs karakterisztika

  • Magas hőmérséklettűrés

  • Megbízható korrózióvédelem

Alkalmazott lánckenési rendszerek az iparban:

- ecsetes láncolajzás kenőpatronokkal

- lánckenés injektoros egyvezetékes automata kenőrendszerrel

- olaj-levegő MQL minimálkenő rendszerek

Megmunkálás előtti felületkenés
Fogaskerekek kenése
Technológiai kenőrendszerek
Felületek kenőrendszerei
Sínkenés
bottom of page