top of page

Egyvezetékes olajzás, zsírzás

Kenéstechnika felsőfokon

 

Az ún. Single Line Lubrication elterjedt kenési alkalmazás a könnyűiparban, hiszen kisebb számú (<100) kenési pont finom kenéséhez alkalmazkodik. A kiforrott, kis helyigényű és finom szerelékekkel épített olajzók, vagy zsírzó rendszerek a szivattyútól a gerincvezetéken keresztül szállítják a kenőanyagot az adagoló elemekhez. Rendszer függően, ezek az adagolók lehetnek fojtásos fúvókák, vagy injektorok. A két féle alkalmazás eltérő vezérlési és ellenőrzési funkciókat kíván meg.

 

Fojtásos fúvóka olajzó rendszer

Olcsóbb, kisebb méretű és egyszerű rendszer. A vékony olajat (viszkozitása 220cSt alatt) a szivattyú a gerincvezetékben egy adott nyomásértéken tartja a kenési periódus során (3-8 bar). Az adott nyomáshoz kalibrált fúvókák folyamatosan "engedik át", a kalibrált mennyiségnek megfelelően az olajat a kenési pontok felé. E rendszer igen elterjedt mezőgazdasági gépek, szerszámgépek lánc, pálya vagy csapágykenéseihez, sok esetben a szivattyú mechanikus meghajtást kap a gép hajtúművéről és így folyamatos olajzást biztosít az üzem során.

 

Injektoros olajzó/zsírzó rendszer

Gazdaságos és biztonságos kenőrendszer lágyzsírok és kenőolajak (viszkozitás 32 - 1000cSt) részére. Az injektoros rendszerben a szivattyú szakasosan szállít, és a feltöltéskor - az injektorokban előre betöltött - kenőanyagot "kinyomja" a kenési pontok felé. A ciklus végén a rendszert fesztelenítjük, így az injektorok - rugóerő hatására - visszatérhetnek alapállapotukba, elvégezve a következő ciklushoz szükséges előtöltést is. Előnye e rendszernek, hogy a működés egyszerűen ellenőrizhető és nagyon biztonságos, a kenőanyag kiadagolás egzakt a kenési pontok felé (nem függ pl. a szivattyú állapotától, hőmérséklet változástól, stb.).

 

Egyes gyártók (Dropsa, Lincoln) rendelkeznek olyan injektorokkal is, melyek kisebb alapterületű rendszerekben akár az NLGI 2-es kenőzsírt is képesek kiszállítani.

 

Egyik legelterjedtebb olajkenő rendszer a Dropsa 33V System. A kompakt szivattyú (pl. Smart2) rendelkezik az összes vezérléshez és ellenőrzéshez szükséges elemmel, mint nyomásszabályzó, nyomáskapcsoló, fesztelenítő szelep, beépített vezérlőpanel, ciklusszámláló, stb. A 33V injektorok kompaktak,olyan kis méretben készülnek, hogy a legkisebb helyeken is szinte elhelyezhetők, kis tömegük miatt rendkívül közkedveltek.

Az injektoros rendszer biztonságát az egyszerűsége adja:

Ha a szivattyú szállít, az injektor kiadagol. Ha meghibásodás van - az injektor átszakad - a nyomás nem tud a veszteség miatt a beállított határszintig megemelkedni, így a vezérlés azonnal hibát jelez.

 

Praxisunkban egyik kiemelkedő megoldás a Danone részére készült injektoros olajzó, mely egy Erka töltő-csomagoló 94 kenési pontját látja el megfelelően kenőanyaggal.

 

A Smart 33V rendszer a szerszámgép gyártók egyik kedvenc olajzási alkalmazása is, hiszen a megbízható működés mellett, a leggazdaságosabban kiépíthető kenőrendszer a szánok, csapágyak kenésére.

 

Alkalmazásaink területei

 

  •  Élelmiszeripari és palackozó gyártósorok

  •  Gyógyszer és finommechanikai gyártósorok

  •  Mezőgazdasági gépek, bálázók olajzása

  •  Csomagolóüzemek

  •  Szerszámgépek, megmunkáló központok

  •  Faipari feldolgozó gépek, rendszerek

  •  Finommechanikai gyártás 

 

Az egyvezetékes olajrendszereket akár csapágyak kenésére, akár a lánckenési alkalmazásokra javasoljuk!

Orifice_System_01.jpg
Dropsa 33V injektorok.jpg
bottom of page