top of page

Mindent a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszerről [TSM]

Mit tudunk eddig a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszerről?

Május 31-ig tart a bírság kiszabás nélküli teszt időszak. Összeszedtük a legfontosabb információkat a működéséről.


Mérföldkövek:

  • 2017.szeptember 19: Tesztjelleggel elindul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM), ami a túlterhelt gépjárműveket hivatott kiszűrni a forgalomból.

  • 2018. május 31: Eddig tart a bírság kiszabás nélküli teszt időszak.

  • 2018. június 30: Innentől már jogsértésnek minősül az a túlsúly, amelyekben a túllépés mértéke meghaladja a 2%-ot

  • 2018. július 1-től december 31-ig: Jogsértésnek minősül az a túlsúly, a melyekben a túllépés mértéke meghaladja az 1%-ot.

Mi a tengelysúlymérő rendszer lényege?

A tengesúlymérő rendszer kiépítése a közlekedésbiztonság és a közutak állapotának javítására kezdődött el 2016-ban. Előzetesen tíz helyszínre került előre telepített, aszfaltba épített mérőrendszer, amely a rajta áthaladó 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik tengelyterhelését és össztömegét méri. Ez a szám 2018 márciusáig 89-re bővült. A mérőpontok a hozzájuk csatolt kamerarendszer segítségével a rendszám alapján azonosítják be a tehergépkocsikat, így állapítva meg az esetleges szabálysértést. Amennyiben az előszűrés túlsúlyosnak ítéli meg a gépkocsit, a hatóság megállíthatja a járművet és bírságot szabhat ki, illetve kérheti a szabálysértés, vagyis a túlterhelés megszüntetését.

A rendszer által gyűjtött adatok egy már meglévő, központi adatbázisban futnak össze más releváns hatósági adatokkal. A hálózat folyamatos fejlesztés alatt áll, optimalizálásával pedig elérhető lesz, hogy adott jármű azonosítása mellett a fuvarfeladat minden vonatkozása (például az útdíj megfizetése, az esetleges EKAER regisztráció, a jármű és az üzembentartó igazgatásrendészeti és közlekedési hatósági adatai, stb.) egy időben, automatikusan ellenőrizhetővé váljon.

Hol találhatóak jelenleg kapuk?

Az egyes mérőpontok az alábbi térképen tekinthetőek meg:

Milyen bírságra számíthatok, ha túllépem a megengedett súlykorlátozást?

A bírság mértékét az alábbi táblázatban foglalja össze:

[forrás: nit.hu]

Magyarázat a táblázathoz (ED törvény):

  1. § Jogosulatlan úthasználatnak minősül – a 9. § szerinti mentesség eseteinek kivételével -, ha:

  2. a) az útdíjköteles elemi útszakasz használatának megkezdése előtt az adott útdíjköteles gépjármű vonatkozásában – a c) pontban foglaltakat ide nem értve – nem keletkezett úthasználati jogosultság a 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint,

  3. b) a díjfizetésre kötelezett az útdíjköteles elemi útszakaszt a díj- vagy környezetvédelmi kategóriájánál alacsonyabb díj- vagy környezetvédelmi kategóriához tartozó bevallás alapján használja, vagy

  4. c) az útdíjköteles elemi útszakasz használatára az érintett gépjármű vonatkozásában van hatályos, az útdíj szolgáltatóval kötött – az e törvény szerinti bevallások útdíj szedőhöz történő benyújtására és útdíj megfizetésére vonatkozó – szerződése, amelynek keretében az e törvény szerinti bevallási kötelezettségének teljesítése érdekében fedélzeti eszköz használatára jogosult, de a fedélzeti eszköz az úthasználat időpontjában szerepel az érvénytelenített fedélzeti eszközök nyilvántartásában, vagy annak egyéb módon nem biztosított a külön jogszabályban meghatározottak szerinti szabályszerű működtetése,és az útdíjköteles elemi útszakasz használatának megkezdése előtt egyéb módon nem keletkezett a 6. § (2) bekezdésben meghatározott úthasználati jogosultság.

Melyik a vonatkozó szabályozás?


A közigazgatási bírságok alapja ebben a körben (nem csak TSM tekintetében) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) 20. §-a, az objektív bírságé pedig a 21.§.

[forrás: webeye.eu]

Köszönjük az összefoglalást a WebEye-nak!

Fedélzeti teherautó mérlegeinkről ezen az oldalon tájékozódhatnak, információ és ajánlatkérésért pedig az info@euroscale.hu email címen vagy a +36303060985 telefonszámon tudnak elérni minket.

Népszerű Bejegyzések
Ezen a nyelven még nincsenek bejegyzések közzétéve
Kövess minket!
Előző bejegyzések
Archív bejegyzések
Kövessen minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page