top of page

Túlsúlybírság - További fél év türelmi idő és a kamionoknak 2 százalékos tűréshatár lépett életbe

Közel fél évvel meghosszabbították az automata súlymérő hálózat próbaidejét, azaz május végéig nem büntetnek az automata mérőállomások jelzései alapján.

Az ősszel életbe lépett új túlsúlyrendelet egyik kellemetlen meglepetése volt az is, hogy teljesen megszüntette a korábbi tűréshatárt. Egy december végi rendeletmódosítás most részben ezt is visszaállította.


A legfontosabb változás, hogy újabb 5 hónappal meghosszabbították az automata súlymérő rendszer, azaz a TSM próbaidejét. Ez azt jelenti, hogy a túlsúllyal bemért autók üzemben tartói nem bírságot kapnak, csak egy figyelmeztetést. A rendszer tehát élesben mér, regisztrálja a túlsúlyos járműveket, csak kifizetni nem kell a jogszabály alapján kiszabható bírságot.

Fontos, hogy ez a próbaidő továbbra is csak az automata mérésekre és az alapján kiküldött bírságokra vonatkozik! Ha az automata mérése alapján az ellenőr megállítja, kitereli a forgalomból a járművet, akkor már nem lehet elkerülni a bírságot.

A második lényeges változás a tűréshatárra vonatkozik. A tavaly október előtt érvényes rendelet szerint nem bírságolták meg azokat a túlsúlyos járműveket, ahol a túlsúly mértéke nem érte el az 500 kg-ot. Az októberi változás azért volt igazán jelentős, mert ezt eltörölte, s már az első kiló plusz súlyt is büntethetővé tette. Ráadásul az automata súlymérő hálózat üzembe helyezésével abban sem lehetett többé bízni, hogy a csekély mértékű többletet senki nem veszi majd észre. Míg korábban évek is eltelhettek úgy, hogy egy teherautónak egyetlen egyszer sem kellett hatósági súlymérésre kiállnia, addig az új automata rendszer méréseit senki sem tudja elkerülni.

Már az új hálózat üzembe helyezésekor látszódott, hogy ez lesz az egyik legnagyobb probléma a rendszer működtetésével. Úgy tűnt, hogy ha a fuvarozók nem akarnak állandóan büntetést fizetni, akkor kénytelenek lesznek alul méretezni a rakományt, kihasználatlanul hagyva a jármű befogadóképességének egy részét. Ha ugyanis a megengedett maximális össztömeg mértékéig terhelik meg a járművet, akkor már az is túlsúlyossá és büntethetővé teszi azt, ha megázik a ponyva. A rendelet egyetlen kiló többletet sem engedélyezett, a bírság alsó határa pedig 50 ezer forint.

Ezt a problémát oldották meg egy év végi ajándékként egy december 30-án megjelent rendeletmódosítással. Az új szabályok újra bevezetnek egy kisebb tűréshatárt, de csak az 5 vagy több tengellyel rendelkező járművek számára (ezek jellemzően nyerges vontatók). Kisebb járművek esetén továbbra sincs tolerancia.

Az intézkedéssel azoknak igyekeznek segíteni, akik vétetlenül lépik át az engedélyezett súlyhatárt. Például azért, mert megázik a rakomány és vizesen többet nyom, mint rakodáskor.

A szabály úgy módosul, hogy nem szabnak ki bírságot, ha a túlsúly nem haladja meg a 2 százalékot. Az intézkedés nem végleges, csak átmeneti időre szól. Július elsejétől a türelmi határ felére zsugorodik, attól kezdve már csak 1 százalékos eltérést engedélyeznek.

Mit jelent ez? A 2 százalékos eltérés egy 40 tonnás kamion esetén 800 kg. Ezen a határon belül tehát egyelőre nincs büntetés.



Forrás: Fuvarlevél 2018. január | 516/2017 kormányrendelet


Népszerű Bejegyzések
Ezen a nyelven még nincsenek bejegyzések közzétéve
Kövess minket!
Előző bejegyzések
Archív bejegyzések
Kövessen minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page